Ana içeriğe atla

6. Sınıf Akademik Gelişim Çalışma Notları

1. ÜNİTE

Peygamberlerin Özellikleri;


SIDK - Doğru Sözlüdürler

EMANET - Güvenilirdirler (emanete ihanet etmezler) (Hz. Muhammed'e güvenilir olmasından dolayı Muhammed'ül Emin denilmiştir. El Emin; güvenilir demektir.)

FETANET - Akıllı ve zekidirler

İSMET - Günahsızdırlar, günah işlemezler

TEBLİĞ - Allah'tan aldıkları vahiyleri olduğu gibi insanlara aktarırlar

----

Peygamberlerin görevleri;
- Her şart ve koşulda insanları Allah'ın varlığı ve onun emir ve yasakları hakkında uyarırlar,
- Peygamberler hiç kimsenin dine girmesi konusunda zor kullanmazlar, sadece uyarıcı ve bilgilendirici olarak gönderilmişlerdir.
- İbadetlerin nasıl yapıldığını yaşayarak öğretirler.


Mucize: Mucizeler, peygamberlerin peygamberliğini insanların kabul etmesini kolaylaştırmak için gerçekleştirdikleri olağanüstü olaylardır. Kendi başlarına asla gerçekleştiremeyecekleri ancak Allah'ın izniyle gerçekleşen, insanı aciz bırakan ve hayrete düşüren olaylardır.

Beyan: Açıklama demektir. Peygamberlerin Allah'tan aldıkları vahiyleri açıklamasına, insanlara uygulamalı şekilde anlatmasına BEYAN denir.





İlahi Kitaplar

Peygamberle birlikte kitap gönderilmesinin nedeni, Allah'ın mesajının daha etkili ve kalıcı olmasını sağlamaktır. 

Vahiy: Sözlükte "fısıldama, gizli konuşma, ilham etme, işaret ve ima etme" anlamlarına gelir. Dini terim olarak; Allah'ın peygamberler aracılığı ile gönderdiği ilahi mesajlar, bilgilerdir.

İlahî Kitap: Peygamberlere gelen vahiylerin yer aldığı kitaptır.

Suhuf: "Sayfalar" anlamındadır. Allah'ın dört büyük kitaptan ayrı olarak Cebrail aracılığıyla bazı peygamberlerine gönderdiği az sayıda sayfadan oluşan dini emirlerdir.

* Tüm peygamberlere gelen vahiyler öz itibarıyla aynıdır. Peygamberlerin hepsine iman ederiz.
* Gönderiliş sırasına göre ilahi kitaplar: Tevrat -> Zebur -> İncil -> Kur'an-ı Kerim












Bir Peygamber Tanıyorum: İlk İnsan Hz. Adem

Hz. Adem su ve topraktan yaratılmıştır.
Hz. Adem yaratıldığında Allah meleklerin ve iblisin ona secde etmesini istemiş ancak İblis kendisinin ateşten yaratıldığını ve daha üstün olduğunu söyleyerek Hz. Adem’e secde etmemiştir.

Hz. Adem’den sonra Hz. Havva yaratılmış ve cennette yaşamaları bildirilmiştir. Allah onları şeytana karşı uyarmış ve cennetteki bir ağaca yaklaşmamalarını söylemiştir. Şeytan ise Hz. Adem ve Hz. Havva’yı kandırarak yasak ağacın meyvelerinden yemelerini sağlamıştır. Bunun üzerine Adem ve Havva cennetten kovulmuşlardır.

Bir Dua Tanıyorum: Kunut Duaları ve Anlamları

Allâhumme innâ nesteînuke
Allâhumme innâ nesteînuke ve nestağfiruke ve nestehdik. Ve nu'minu bike ve netûbu ileyk. Ve netevekkelu aleyke ve nusni aleykel-hayra kullehu neşkuruke ve lâ nekfuruke ve nahleu ve netruku men yefcuruk.

Anlamı:

"Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız."
Allâhumme iyyâke na'budu
Allâhumme iyyâke na'budu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nes'a ve nahfidu nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilkuffâri mulhiıg.
Anlamı:

"Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır."



2. ÜNİTE - NAMAZ


Namaz İbadeti ve Önemi
- “Namaz” Farsça kökenli bir kelime olup, Kur’an’daki karşılığı “Salât” kelimesidir.

- Günde 5 vakit namaz kılmak;
Akıllı ve ergenlik çağına girmiş her Müslümana farzdır.
- Namaz, Allah’ın verdiği nimetlere şükür için, Allah’ın rızasını kazanmak için, sevap kazanmak için ve Allah emrettiği için kılınır.
- “Namaz dinin direğidir” Hadis
- Namaz insanın ahirette hesaba çekileceği ilk amelidir.

Namaz’ın Faydaları:
- İnsanı Allah’a yakınlaştırır ve kalbine huzur verir.
- Cemaatle kılınan namaz toplumun kaynaşmasını ve birlikteliği sağlar.
- Temiz ve düzenli bir hayat sağlar.

Namaz Çeşitleri:
Farz Namazlar
Vacip Namazlar
Nafile Namazlar
Farz-ı Ayın
Farz-ı Kifaye

 Yatsı namazının sonunda kılınan vitr namazı ve bayram namazları vacip namazlardır.

Sünnet namazlar ve zorunluluk olmaksızın kılınan tüm namazlar bu kategoriye girer.
Örneğin; Güneş tutulması sırasında kılınan
Küsuf namazı, gece kılınan teheccüd namazı gibi.
Ergenlik çağına girmiş her Müslümanın yerine getirmesi gereken farzlardır;

5 vakit namaz, Cuma namazı gibi.

Birkaç kişi kıldığında diğer Müslümanların üzerinden sorumluluğun kalktığı namazdır;

Cenaze namazı

Cemaatle Kılınan Namazlar:

Cemaatle kılınan namazlar denildiğinde akla sadece cemaatle kılındığında kabul olan namazlar anlaşılmalıdır.



Namazın Hazırlık Şartları
Namazın Dışındaki Farzlar:
-“Hadesten taharet” - abdest ya da gusül almak
-“Necasetten taharet”, - kıyafetimizde ya da etrafta pis bir şey varsa temizlemek
-“Setr-i avret”, - örtünmek
-“İstikbal-i kıble” - kıbleye yönelmek
-“Vakit” - namazın vaktini beklemek
-“Niyet” - namaza niyet etmek
Abdest:
Eller
Ağız
Burun
Yüz
Kollar
Baş ve
Kulaklar
Boynu da meshedince
Yıkanmalı ayaklar

Gusül Abdesti:

Vücudumuzda kuru yer kalmayacak şekilde tepeden tırnağa yıkayarak ağzımızı ve burnumuzu temizlemeye “boy abdesti” veya “gusül” denir. Akıllı ve ergenlik çağına girmiş her Müslümanın bazı durumlarda boy abdesti alması farzdır. (Niyet – ağız – burun – tüm vücut)

Teyemmüm Abdesti:
Su bulunmadığı ya da suyu kullanma imkânının olmadığı durumlarda, temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeye elleri sürerek alınan bir abdesttir. Teyemmüm, abdest ya da boy abdesti yerine alınır. Abdesti bozan bir durum olursa veya suyu kullanmaya engel durum ortadan kalkarsa teyemmüm bozulur. (Niyet – elleri toprağa vurup önce yüz – sonra kollar)

Namazın İçindeki Farzlar (Rükünleri):

-“İftitah Tekbiri” Namaza “Allahu Ekber” diyerek başlamak.
-“Kıyam” - Namazda ayakta durmak.
-“Kıraat” - Namazda Kur’an okumak.
-“Rükû” - Elleri dizlere koyarak eğilmek.
-“Secde (sücud)” Alın, burun, dizler, eller ve ayakları yere koymak.
-“Kâde-i Âhire” - Namazın sonunda “Ettehiyyâtü” duasını okuyacak kadar oturmak.
Ezan: Namaz vaktinin geldiğini bildirmek için okunur.


Kamet: Farz namaza başlamadan önce okunur.

Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Zekeriyya 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

10. Sınıf Din Kültürü Yazılı Notları

1. ÜNİTE: ALLAH İNANCI 1. Allah'ın Varlığının ve Birliğinin Delilleri Tevhit: Allah'ın varlığı ve birliği Hudüs delili: -Evren her şeyiyle hadistir. (Sonradan olmadır.) -Sonradan olan her şey bir muhdise (Yaratıcıya) muhtaçtır. -Öyleyse evren de bir muhdise muhtaçtır. O da Allah’tır. İmkan Delili ;   Evren   v e tüm canlılar sonradan yaratılmıştır. Sonradan yaratılan her şey mümkündür yani bunların varlığı zorunlu değildir. Varlığı zorunlu olmayan Evreni ve içindeki varlıkları yaratma yönünde tercih eden bir varlık bulunması gerkir.  Nizam Delili;   Kainatın dengede olması, kanun ve kurallarla işlemiş olmasına denir. Allah tealanın varlığı ve birliğinin en büyük delillerindendir. Bir ilah olmasaydı nizam düzen kural olmazdı her şey karışır yok olurdu.   2. Allah Her Şeyi Yaratan, Yaşatan ve Gözetendir 3. İnsanın Allah'la iletişimi - Dua - İbadet - Tövbe - Kur'an Okuma 4. Temel İnanç Esasları (K-A-P-M-A-K) - Kitaplara iman - Allah'a iman - Peygamberl

9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ YAZILI ÇALIŞMA NOTLARI

1. ÜNİTE: İNSAN VE DİN İnsan Doğası ve Din Fıtrat:  Allah Teâlâ'nın insanları kendisini bilip tanıyacak ve idrak edecek bir kabiliyet üzere yaratmasıdır. İnanmanın Çeşitli Biçimleri Monoteizm : Tek tanrı inancı -Tevhit: Allah'ın varlığı ve birliği'dir. (Monoteizm'in İslam inancındaki karşılığıdır) İhlas suresi Tevhid'e örnektir. Politeizm: Çok tanrıcılık -Şirk: Allah'a inanmanın yanı sıra O'ndan başka tanrıların olduğuna da inanmaktır. Ateizm: Tanrıtanımazlık 2. ÜNİTE: TEMİZLİK VE İBADET İbadetin Anlamı ve Kapsamı İbadet: Boyun eğme, saygı duyma, itaat etme, tapınma, kulluk borcunu yerine getirme anlamlarına gelir. Farz: Allah'ın kesin olarak yapılmasını emrettiği iş ve davranışlardır. Vacip: Farz kadar kesin olmayan ancak yapılması istenen yükümlülüklerdir. Sünnet: Hz. Muhammed'in sözleri, fiilleri ve onayladığı davranışlardır. Salih Amel: İyi ve güzel işler, davranışlar. Niçin İbadet Edilir ? İnsanın yaratılış amacı

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınav Notları

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Ders Notları Mezhep:  Bir dinin, anlayış ve görüş ayrılıkları dolayısıyla ortaya çıkan, belirli kuralları, kendi içinde tutarlı inanç ve davranış bütünlüğü bulunan büyük kollarından her biri. İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ İnsan Yapısından Kaynaklanan Sebepler:  Dinin anlaşılması ve algılanması, kabiliyet, ilgi, ihtiyaç ve beklenti gibi kişilik farklılıklarından az da olsa etkilenir. Bu nedenle farklı yorumlar ortaya çıkabilir. Dini Metinlerden Kaynaklanan Sebepler:  Vahyin kullandığı üslup ve anlaşılması kolay olmayan “müteşâbih” ayetler dinin yorumlanmasında farklılaşmaya neden olan sebeplerdendir. Sosyal Sebepler:  Toplumlar kendi sosyal yapısına uygun dinî bir yaşam biçimi geliştirir. Bu da her toplumda farklı din anlayışının gelişmesine sebep olur. Kültürel Sebepler:  İslam coğrafyasının genişlemesiyle birçok kültürle karşılaşılmıştır. Müslüman olan halklar kendi kültür ve inançlarını kolay kolay terk e