KURAN'IN TEMEL AMAÇLARI
İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in temel amacı nelerdir? Doğru bilgi ve doğru inanç kavramları hakkında bilgiler.
Kur'an'ın temel amaçlarını şöyle sıralayabiliriz:
- İnsanların ve diğer varlıkların yaratıcısının Allah olduğunu bildirmek
- İnsanların varlıklar içinde seçkin bir yerinin olduğunu ve sorumluluklarının bulunduğunu bildirmek
- İnsanların davranışları, işleri ve sorumlulukları hakkında yönlendirici bilgiler vermek
- İnsanların yaptıklarından ve yapması gerekirken terk ettiklerinden dolayı sorumlu olduklarını ve bunların hesabını vereceğini bildirmek
Doğru Bilgi
Kur’an-ı Kerim’in doğru bilgisi öncelikle inançlar konusundadır.
İkinci olarak, Kur’an’ın doğru bilgisi insan davranışları, işleri ve uygulamaları konusundadır. Allah, bu konuda da en doğru bilgiyi peygamberi aracılığıyla bildirmiştir.
Kuran-ı Kerim ahiret hakkında da bilgiler verir (hesap, mizan, cennet, cehennem vb.)
İkinci olarak, Kur’an’ın doğru bilgisi insan davranışları, işleri ve uygulamaları konusundadır. Allah, bu konuda da en doğru bilgiyi peygamberi aracılığıyla bildirmiştir.
Kuran-ı Kerim ahiret hakkında da bilgiler verir (hesap, mizan, cennet, cehennem vb.)
Kur’an-ı Kerim’in temel amaçları içinde, insanlara bilimsel bilgi vermek yer almaz. Bununla birlikte o, bazı fiziksel, biyolojik, kozmik ve sosyolojik gerçekleri, kendi doğrularına kanıt olarak gösterir.
Doğru İnanç
İnanmak insanın fıtratında vardır.
Dünyaya gelen bir çocuk büyür, yetişkin olur ama kendi beyniyle düşünmezse, çevresindekilerin, babalarının atalarının beyniyle düşünür; aynı yanlış inançları sorgulamaksızın devam ettirir.
Örneğin: İhlas suresi meali tevhit inancına örnek teşkil ettiği için doğru inanç kategorisinde değerlendirilir.
Allah, doğru inançları insanlara binbir yolla anlatır; mantıksal düşünenlere mantık yoluyla, görsel düşünenlere manzaralar resmederek, duygusal kimselere duygu yüklü anlatımlarla, hikayeden hoşlananlara kıssalarla… Kimi zaman ödüller vaat eder; kimi zaman ağır uyarılarda bulunur… Bütün bunların hepsi, insanların doğruyu bulmaları içindir.
Doğru Davranış
Doğru davranış, doğru bilgi ve doğru inancın bin sonucudur. Çünkü bir şeyin temel ilkeleri doğru ise, sonuçları da doğru olur. Doğru davranabilmek için doğru bir inanç ve doğru bir bilgiye sahip olmalıyız.
Kur’an-ı Kerim bu nedenle iman etme ilkesinin peşinden de ‘salih amel’i zikreder. Salih amel demek, “Allah’ın hoşnut olduğu, insanların yararına olan, insana sevap kazandıran her türlü iyi, güzel ve yararlı iş yapmak” demektir.
Kur’an-ı Kerim’in davranışlar konusundaki öğretisini şöyle özetleyebiliriz:
- Yapılan her işte Allah’ın rızasını kazanma amacı güdülmeli,
- Adaletin gerçekleşmesine dikkat edilmeli,
- Hoşgörülü, affedici ve merhametli olunmalı.
- İhtiyaç sahipleri göz ardı edilmemeli.
------------------------------------------------
Tefsir: Kur'an'ın açıklanması ve yorumlanması
Yorumlar
Yorum Gönder
Emin Hoca ile Din Kültürü